Myslivecké recepty

 

Chlapi jsou poměrně "jednoduchá" stvoření. Pakliže se sejdou někde na pánské jízdě (a to se u myslivců stává často) stáčí se jejich hovor k něžnému pohlaví a končí ledničkou. No a protože jejich umění kouzlit se zvěřinou je známé už proto, že se k nim na stůl dostane častěji, tak zde pro hospodyňky, ale nejen pro ně otevíráme okénko receptů. Zatím prosím využijte možnost odkazu na gurmánské stránky s mysliveckou kuchařkou. Stačí kliknout na odkaz a jste tam.

 www.myslivecka-kucharka.webnode.cz

Závěrem, nebo vlastně do začátku jen jednu malou radu, ať se jedná o jakýkoli recept na úpravu čehokoli, nikdy neříkejte dopředu fuj to nejím, to bych nemohl(a). Ochutnejte a pak vyslovte svůj ortel. Proč si kazit požitek z jídla dopředu. Postupně se vám budeme snažit naservírovat recepty našich členů, tak jak zvěřinu připravují oni.

Dobrou chuť vám přejí myslivci

Recepty od Dáši:

Srnčí kýta s omáčkou:

Na 4 porce potřebujeme

700g srnčí kýty, 200g kořenové zeleniny, 1dl červeného vína, 50g špeku, 1 větší cibule, trochu vývaru, 2 lžíce povidel, 8Og sušených švestek, 1/2dl portského vína, 50g másla, 3 lžíce oleje, divoké koření, sůl.

Příprava: 1. Srnčí kýtu očistíme a odblaníme. Špek nakrájíme na kousky a kýtu prošpikujeme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Maso dáme do misky a minimálně přes noc naložíme do kořenové zeleniny, divokého koření a červeného vína. 2. Očištěnou a nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme kořenovou zeleninu z nálevu a osmažíme do hněda. Vmícháme povidla a zalijeme vývarem a nálevem ze zeleniny, vložíme maso a dusíme do měkka. 3. Maso vyndáme, přidáme nakrájené švestky, povaříme a přidáme portské, zahustíma a velmi pomalu vaříme asi 15 minut. Omáčku přecedíme, nebo rozmixujeme, přidáme máslo a opět krátce povaříme. Hotovou omáčku dochutíme. Jako přílohu doporučujeme knedlíky.

 

Kančí pečeně s hlívou:

Na 4 porce potřebujeme:

800g kančí pečeně, 1 červená cibule, 40g pórku, 200g hlívy ústřičné, 50g másla, 2 lžíce oleje, čerstvé oregano, sůl, pepř.

Příprava: 1. Omyté, očištěné a odblaněné maso osolíme a opepříme. Oregano omyjeme vodou, setřepeme a lístky nasekáme na jemno. Oregano pak společně s olejem vetřeme do masa a necháme přes noc odležet.  2. Maso prudce opečeme a dáme do trouby vyhřáté na 160C. Omyjeme pórek, rozdělíme jej na listy a spaříme. Maso pečeme asi 20 minut, zabalíme do lehce spařeného pórku a při nízké teplotě zabalené maso dopečeme. Hotové je asi za 15 minut. 3. Hlívu nakrájíme a asi na 2 minuty ji spaříme v osolené horké vodě. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíma na měsíčky, pak ji společně s hlívou opečeme na rozpuštěném másle. Směs osolíme a opepříme. 4. Maso vyjmeme z trouby, nakrájíme, přidáme směs a jako přílohu doporučujeme brambory.

 

Bažantí prsa na toastu:

Na 4 porce potřebujeme:

4 bažantí prsa, 4 plátky anglické slaniny, 200g pečárek (hnědý žampion) 1 menší cibule, 8 plátků celozrnného pečiva, 3 lžíce olivového oleje, 30g másla, Trocha polohrubé mouky, sůl, pepř.

Příprava: 1. Omytá, osušená a očištěná prsa osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso na něm z obou stran opečeme. 2. Cibuli očistím, oloupeme a nakrájíme na drobno. Oloupané a očištěné houby nakrájíme na větší kousky a orestujeme spolu s cibulí na přepuštěném másle. Takto vytvořenou směsí namažeme plátky celozrnného pečiva. 3. Prsa obalíme v plátcích slaniny, přepůlíme a přidáme na připravené namazané pečivo a vše dáme zapéct na 15 minut do předem vyhřáté trouby. 4. Zakápneme olejem s nasekanými čerstvými bylinkami. Podávat můžeme samostatně, nebo s přílohou, např. s bramborami.

 

Ragú s ovocem:

Na 4 porce potřebujeme:

600g masa z libovolné zvěřiny, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 1dl červeného vína, trocha vývaru, 1 lžička povidel, hroznové víno, brusinky, kandované třešně, 1 lžíce strouhaného perníku na zahuštění, sůl, pepř a plody mochyně na ozdobu.

Příprava: 1. Očištěnou, omytou zvěřinu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, dáme do misky a zalijeme červeným vínem a necháme přes noc v lednici odležet. 2. Maso vyjmeme, osušíme papírovou utěrkou a prudce orestujeme na pánvi na oleji. 3. Připravíme si cilbuli nakrájenou na jemno. Maso vyndáme z pánve, na tu dáme cibuli a osmažíme do hněda. Přidáme povidla, zalijeme vývarem a vložíme orestované maso. 4. Hroznové víno, brusinky a třešně nakrájíme na kousky. Maso podusíme pod pokličkou do měkka, přidáme nakrájené ovoce, zahustíme perníkem, provaříme a dochutíme. Jako přílohu lze doporučit bagetu, nebo fazole.