Kočka

29.12.2010 19:07

Přítulná, elegantní, smyslná, divoká, nezkrotná a co vše ještě? Kolik různých přívlastků má tento domácí mazlík! Domů si přijde zásadně kdy chce (zatímco psa bychom kárali za neposlušnost a o manželovi ani nemluvě) úspěšně se omotá kolem nohy a tak neváháme a dáme jí něco dobrého na zub, podrbeme za což se nám odmění sladkým vrněním, nebo stulením v náruči, láskyplně pohladíme a uložíme do pelíšku.

Víte však jak se chová venku? Naučí-li se toulat odhazuje veškeré slušné vychování a rázem se z ní stává téměř dokonalý stroj na zabíjení. Nebo snad žijete v domnění, že nejvýše loví myši?
Omyl, dokonale zvládá lovit ptáky do velikosti holuba a zvěř do velikosti divokého králíka. V červnu, kdy zvěř vyvádí svá mláďata je napůl zdivočelá, nebo toulavá kočka pohromou v revíru a to nemám na mysli jen mláďata lovné zvěře, ale i ptactvo. Jestli myslíte, že kočka potřebuje člověka k životu, že je na něm závislá jako pes, nebo jiné domácí zvíře tak se mýlíte. Umí se o sebe postarat. Vždyť vám bez problému vyloví i jezírko s okrasnými rybkami. Ovšem najde-li se zastřelená, nebo loveckým psem zadávená kočka jsou toho plné noviny a okamžité televizní zpravodajství o ZLÉM myslivci. Zatímco přejetých koček je rozhodně víc než ulovených, tak žádné běsnění o ZLÝCH autech a jejich řidičích jsem ještě nikde nezaznamenal. Vy ano?

Q